Cesta svetom za výnimočnými vínami s Erikom Langerom

Erik Langer je profesionálny someliér, ktorý pretavil svoj talent, vedomosti a dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti aj do podnikania. Jeho spoločnosť Wine & Company s.r.o. distribuuje na Slovensko prémiové vína z celého sveta a dodáva ich do reštaurácií, hotelov, kaviarní ale i ďalších predajní. Fanúšikovia kvalitného vína si môžu vybrať z ponuky aj na e-shope www.wineco.sk. Erikova cesta svetom vína ho zaviedla do mnohých krajín kontinentov Severnej a Južnej Ameriky, Austrálie a Európy. Pracovne tak navštívil rôzne vinárske regióny, aby svoje poznatky a prax zúročil na malebnom Slovensku. Miluje hodinové rozhovory o víne a veľmi rád zasvätí do tajov someliérstva každého, kto chce vedieť viac.   

Chille, Tasmánia, Argentína, Oregon…

Ako si sa dostal k someliérstvu? Prečo práve víno?

Pochádzam z Kolárova – mestečka na južnom Slovensku, v čase mojej mladosti sme poznali maximálne Kláštorné červené a možno ešte Tokaj. Zmenilo sa to, keď som sa v roku 2006 dostal ako čašník na loď. Pracoval tam jeden someliér, ktorý mi poodhalil oponu do zákulisia sveta vín, nosil mi rôzne vína na ochutnávku a vedel o nich nekonečne pútavo rozprávať. Vtedy som sa do vína zamiloval, začal som sa o ňom učiť a spoznávať ho z rôznych aspektov teoreticky i prakticky. Z toho someliéra sa neskôr stal môj veľmi dobrý priateľ. Vďačím mu za to, že mi ukázal cestu, po ktorej už kráčam sám a dodnes ma veľmi baví.

Ako pokračovalo tvoje spoznávanie vinárstva a cibrenie someliérskych zručností?

Na svete sú dve prestížne školy, ktoré sa venujú top someliérstvu. Jedna je v Londýne a druhá v USA. Ja som vyštudoval Court Of Master Sommeliers v San Diegu. Štúdium prebiehalo diaľkovou formou, pretože bolo späté práve s poznávaním rôznych vinárskych oblastí po celom svete a bolo priamo prepojené s mojou prácou na výletnej lodi. Lektori a majstri tohto umenia nám chodili robiť rôzne prednášky, ochutnávky, ale aj s nami pracovali v reštaurácii, sledovali, aké víno hosťom odporúčame, ako ho servírujeme, keď bolo treba, riešili problematické situácie, učili nás byť profi vo všetkých oblastiach.

Erik Langer Certifikát Court Of Master Sommeliers

Čo bolo obsahom štúdia? Akým témam ste sa venovali?

Veľa sme sa učili o terroir – prostredie, z ktorého víno pochádza – na to som potreboval precestovať mnoho krajín, venovať sa geografii, zemepisu, klasifikácii vinárskych oblastí. Učili sme sa o vinifikácii – celom procese výroby vína, musel som vedieť, ako sa to víno robí, odkiaľ pochádza, aký má charakter, štýl a hodnotu, či to je reduktívne víno, v akom sude a ako dlho zrelo a podobne… Bolo toho naozaj veľmi veľa, čo som musel obsiahnuť teoreticky ale aj prakticky.

Aby si mohol someliérstvo robiť aj profesionálne, kde si nadobudol najviac tých praktických skúseností?

Moja škola boli výletné lode, ako som už spomínal v úvode. Najviac skúseností som načerpal na 6 hviezdičkovej lodi Crystal Cruises, na ktorej som precestoval fakt celý svet. Pracoval som tam ako someliér 9 rokov. Keďže dobrá ponuka kvalitných a značkových vín bola na lodi nevyhnutná, mal som možnosť veľa sa o nich naučiť. Bola to aj dobrá škola psychológie, ako sa správať k zákazníkom, ako zvládnuť naraz veľký počet hostí, či riešiť krízové situácie. Ako byť jednoducho profíkom na všetkých úrovniach.

Kto bol tvojim najlepším učiteľom?

Mojim top mentorom bol holanďan Leonard De Vries, ktorý bol veľmi lexikonálny. Naučil ma najviac odborných vecí, ale bol pre mňa aj nekonečným zdrojom inšpirácie. Investoval do tímu, dovolili sme si ochutnať vína, ktoré by sme si nikdy ako študenti dovoliť nemohli, veľmi nás podporoval aj v personálnej oblasti, bol výborným šéfom. V rámci štúdií som mal však veľa ďalších veľmi dobrých lektorov z rôznych kútov sveta.  

Do ktorých krajín ťa teda láska k vínu zaviedla?

Navštívil som Chille, Tasmaniu, Nový Zéland, Napa Valley – jednu z najlepších vinohradníckych oblastí v USA, ešte severnejšie to bol Oregon, potom Mendoza v Argentíne, Bordeaux vo Francúzsku, Mosel v Nemecku, Španielska Rioja a mnoho ďalších.

Vinárstvo MONTES – Chille

Prezraď nám nejaké pikošky, aké najdrahšie víno si chutnal? Koľko degustácií máš už za sebou?

Najdrahšie víno bolo Château Haut- Brion ročnik 1956 v cene 4600 dolárov, druhé najdrahšie Screaming Eagle v hodnote cca 3000 dolárov. Doteraz najlepšie víno, aké som kedy chutnal, bolo Chateau Lafite Rothschild 1989. Nevedel som, aké to je víno, dostal som ho na slepej degustácii, ale po degustácii som takmer odpadol. Bola to jednoducho pecka. Patrí medzi najlepšie vína na svete a teda právom. V súvislosti s mojou profesiou som už ochutnal tisícky druhov vín.

Najdrahšie ochutnané víno – Château Haut- Brion ročnik 1956 v cene 4600 dolárov

Someliérstvo ako profesia i vášeň

Ak sa stretneš s novým vínom, čo z neho vyčítaš?

Chuť a vôňa vína mi prezradí, či je z chladného podnebia, teplejšej mikroklímy, či má ovocný alebo minerálny charakter, na akej pôde bolo hrozno pestované – černozem, ílovitá zem… všetko to vo víne cítim a viem, od čoho to je… Ak je napríklad pestované na minerálnej pôde, tak tam cítim vôňu a dochuť vápenca, bridlice, žuly alebo iných hornín. Ak mám k dispozícii etiketu, veľa sa dozviem už zo samotného popisu, viem, čo mám od danej fľašky očakávať, či bude sladké, suché, aký bude mať obsah kyselín, z akej odrody je, veľa mi napovie samotný pôvod vína.

Doteraz najlepšie víno, aké som kedy chutnal – Chateau Lafite Rothschild 1989

Sú informácie na etikete pravdivé?

Áno zaručene, toto sa nedá oklamať.

Čo robí z človeka experta na víno?

Majstra robí množstvo absolvovaných degustácií. Na posúdenie kvality vína je nutné mať za sebou čo najviac ochutnávok. A prečo? Vycibria sa tým chuťové bunky. Takže napríklad ja ocením aj také vína, ktoré niekomu vôbec chutiť nemusia. Tak je to ale so všetkým, napríklad olivy tiež nechutia každému, ale po istom čase, ak sa nastavia tie chuťové bunky, tak si ich môže človek úplne zamilovať.

Kombinácia jedla a vína je celá veda. Čo ťa na enogastronómii najviac baví? Ako sa ti spolupracuje so šéfkuchármi?

Párovanie jedla a vína v spolupráci s profi šéfkuchármi je fascinujúce. Oni majú perfektnú znalosť surovín, korenín a vynikajúco vyvinuté chuťové bunky, chute a vône vedia tým pádom skvelo skombinovať. Toto považujem za vysoký level gastronómie. Pre mňa je každý profesionálny šéfkuchár aj top someliér. A pri dôležitých výberoch my someliéri k svojej práci šéfkuchárov potrebujeme. Aj na Slovensku je už takýchto kuchárov veľa, s mnohými z nich aj spolupracujem a vzájomne sa super dopĺňame.  

Párovanie jedla a vína v spolupráci s profi šéfkuchármi je fascinujúce.

Sú isté jedlá, ku ktorým za žiadnych okolností víno neodporučíš?

Áno – ja by som si napríklad k francúzskym zemiakom alebo k pečenému kolenu víno nikdy nedal. Z jednoduchého dôvodu. Chýbal by mi tu ten gastronomický zážitok. Tu nechávam priestor napríklad pre dobre vychladené pivko.

Je ťažké odhadnúť človeka tak, aby si mu odporučil vhodné víno, ktoré mu ulahodí?

Pre mňa to ťažké nie je, urobím si taký malý prieskum a podľa toho víno odporučím. Spýtam sa klienta, aké vína má rád, či suché, sladké, ľahšie, ťažšie vína, biele, červené… Potom zoberiem v úvahu ďalšie okolnosti, ako je ročné obdobie, druh oslavy, na akú príležitosť víno vyberám. Dôležitú rolu hrá aj to, ako sa zákazník vo víne vyzná, či je fajnšmeker, alebo nie a v neposlednom rade cenová kategória, akú si môže dovoliť.

Zažil si vo svojej someliérskej praxi nejaké faux pas?

Samozrejme, že sa mi stalo. Čím je väčší stres, tým viac chýb človek robí. Mal som plné stoly a pri servírovaní výberového vína som ho ani neovoňal, spoliehal som na to, že bude automaticky dobré. A nebolo, hosťom som naservíroval korkové víno. Bol to o to väčší prúser, že medzi hosťami bol môj šéf. Odvtedy si na to dávam veľký pozor. Každé víno pred servírovaním skontrolujem.

Na čom najčastejšie stroskotajú ľudia, ktorí urobia výber vína na nejakú spoločenskú akciu sami?

Na všetkom. Idú väčšinou na lacné sudové vína a to je katastrofa. Veľmi rád poradím aj takýmto zákazníkom, ale pokiaľ si to môžu dovoliť, odporúčam minimálne o niečo drahšie vína, ktoré dodajú akcii punc kvality. Výnimočne môže byť aj sudové víno dobré, dá sa také nájsť, ale ja sa zameriavam na naozaj kvalitné prémiové vína, ktoré mám overené, a s ktorými majú aj moji zákazníci dobrú skúsenosť.

Precestoval si toho veľa, aký je rozdiel vo vnímaní vína v jednotlivých kultúrach / krajinách?

Kolískou vínnej kultúry je stará Európa. Štáty ako Španielsko, Francúzsko, Taliansko, to sú krajiny, kde má vinárstvo veľkú tradíciu. Neviem si predstaviť, že talian si nedá k večeri pohár vína. Práve zo starej Európy sa toto umenie rozšírilo do celého sveta – do Ameriky, Austrálie.  Napríklad kalifornské vína povzniesol Robert Mondavi, ktorý mal talianske korene. Zlepšil ich kvalitu, naučil ich robiť naozaj dobré vína, vedel sa vo vinárstve orientovať technologicky, ale aj marketingovo, teraz sú kalifornské vína jedny z najuznávanejších vín na svete.

Čo si myslíš o slovenských vínach?

Slovenské vinárstva sú na veľmi dobrej ceste, máme tu veľa kvalitných vín. Keďže sme vo vinárskom svete jedna z najsevernejších krajín, väčší potenciál vidím v bielych vínach. Ak by sme nezažili 40 ročnú éru komunizmu, tak by naše vina boli už na oveľa lepšej úrovni a určite aj známejšie vo svete. V medzinárodných učebniciach je spomenutý maximálne Tokaj aj to v súvislosti s Maďarskom. Je to škoda, napríklad taká malokarpatská alebo južnoslovenská vinohradnícka oblasť a niektoré ďalšie by si to zaslúžili. Cestu vidím v propagácii malých rodinných vinárstiev, ktoré sa posúvajú dopredu, ale chce to viac času ešte.

Slovenské vinárstva sú na veľmi dobrej ceste.

Ako je to s legislatívou na Slovensku?

Pripravuje sa nový zákon, ktorý bude upravovať klasifikáciu vín, aj to, aby bol pôvod vína povinne na etikete uvedený, čo je vo svete úplná samozrejmosť. Teší ma, že sa vinári začali spájať, aby presadili dobré podmienky na rozvoj tejto oblasti. Snažia sa hľadať nové zaujímavé veci, nové odrody, vždy je tu priestor na rozvoj. Dosť ma mrzí, že mnohí ľudia pracujúci vo fachu dodnes trochu podceňujú slovenské vina, ale verím, že sa to časom zmení.

Taký neobyčajný obchod s vínom

Manažuješ veľkoobchod a e-shop s vínami. V čom sa líši od ďalších distribútorov vína na Slovensku?

Ja si vína vyberám podľa seba, nekupujem žiadne víno naslepo, ani kvôli prestíži, alebo aby som mal všetko v portfóliu. Každé jedno víno mám prechutnané, je to moja vášeň. Ponúkam mojim zákazníkom jednoducho to najlepšie, čo mám overené, osobne zdegustované a čo je samozrejme technologicky dobre vyrobené, to je jeden z najdôležitejších faktorov. S výberom vína pre konkrétneho zákazníka, alebo príležitosť veľmi rád poradím, moji klienti sa aj v tomto môžu na mňa spoľahnúť.

Každé jedno víno, ktoré ponúknem zákazníkom, si osobne vyberám.

Čo to znamená, že je víno dobre technologicky vyrobené?

Všetko má svoju postupnosť, príroda sa nedá oklamať. Poznám komplet technológiu a viem, ktoré vína sú naozaj vyrobené správnym spôsobom – že proces výroby nie je nijako umelo urýchľovaný alebo víno neobsahuje niečo, čo by obsahovať nemalo. Ponúkam aj biodynamické vína v špičkovej kvalite, čo potvrdzuje aj certifikát Demeter, ktorým boli ocenené.

Vieš nám trošku konkrétnejšie predstaviť portfólio? Na aké značky vína máš na Slovensku výhradné zastúpenie?

Výhradné zastúpenie pre Slovenský trh mám na väčšinu zahraničných vín, ktoré u mňa nájdete. Mám v ponuke aj slovenské vína, o ktorých som presvedčený, že sú fakt top, ale principiálne sa zameriavam na dovoz zahraničných prémiových vín.

Zameriavam na dovoz zahraničných prémiových vín.

Aké novinky nám prinesieš v blízkej budúcnosti? Ako prebieha výber noviniek, resp. nových dodávateľov?

Ak chcem odoberať od nejakého nového vinárstva, musím ho aj osobne navštíviť, presvedčiť sa o kvalite výrobného procesu, osobne spoznať vinára. Pravidelne sa zúčastňujem rôznych vinárskych podujatí na svete, stretávam sa s vinármi, hľadám, skúmam, prechutnávam a vyberám si. K novinkám pribudnú čoskoro nejaké maďarské vína.

Kto sú tvoji zákazníci? Ako dlho s nimi spolupracuješ? Čo navyše im vieš poskytnúť?

Medzi mojich zákazníkov patria hlavne hotely, reštaurácie, wine bary, vinotéky. Často krát robievam privátne degustácie, ktoré sú veľmi obľúbené, zúčastňujem sa rôznych eventov. Ale po dohode so zákazníkom veľmi rád urobím aj profi školenia pre barmanov a čašníkov zamerané na servis vína ale i teoretické znalosti. Vidím veľký posun po preškolení personálu, prebudí sa záujem o víno, účastníci trošku nahliadnu za zákulisie vinárskeho sveta, čo sa prejaví samozrejme aj v predaji. Ak už s niekým začnem spoluprácu, tak je väčšinou dlhodobá.

Ako sa k tebe dostane bežný zákazník, ktorý hľadá kvalitné víno

V profesionálnej brandži ma väčšinou odporučia moji dobrí priatelia, známi, klienti, ale veľmi rád a ochotne poradím aj jednotlivcom, ktorí si chcú zakúpiť víno na e-shope, riešia nejakú spoločenskú udalosť, vhodný darček a pod. Stačí, ak ma kontaktujú cez moju web stránku.

Dostáva sa ti od zákazníkov spätná väzba? Prečo s tebou klienti radi spolupracujú?

Áno, mám veľmi dobrú spätnú väzbu a v podstate medzi mojimi klientami mám už za tie roky aj veľa priateľov. Som veľmi spoločenský typ, čo sa odzrkadľuje aj na úrovni vzťahov, ktoré so zákazníkmi mám. Cítim vysokú mieru dôvery zo strany klientov a veľmi si to vážim.

Čo je to WINECO club?

Je to jedinečný zľavový systém pre zákazníkov, ktorí sa registrujú na mojom e-shope a spravia prvú objednávku nad 49 eur. Zákazníci tak majú následne nárok na 8,5% zľavu na všetky vína po celý rok, pričom výška každej ďalšej objednávky už nie je podmienená. Všetky podmienky sú podrobne uverejnené na e-shope. Myslím si, že je to dobrý nástroj na to, ako sa zároveň aj poďakovať mojim verným zákazníkom.

Aké máš plány do budúcna so spoločnosťou Wine & Company s.r.o.?

Moju spoločnosť plánujem aj naďalej rozvíjať, chcem robiť to, čo doteraz, len stále lepšie, udržať si dobré portfólio, zlepšovať zákaznícky servis. Prostredníctvom e-shopu dostať kvalitné vína aj na stoly zákazníkov, ktorí si chcú dopriať pôžitok z vín, ktoré bežne nekúpia v supermarkete. Aj domáca oslava, grilovačka, alebo posedenie s priateľmi môže mať vďaka kvalitnému vínu trošku iný level.

NEVERENDING STORY

Ako sa ti podarilo skĺbiť profesiu so súkromným životom?

Žijem bežný pokojný život, rád trávim čas s rodinou, milujem variť, robiť akcie pre priateľov, poriadny relax si doprajem pri vode na rybách, nájdem si čas aj na šport, aktívne sa venujem karate. Často pracujem aj po víkendoch, ale v podstate je to práca, ktorá ma baví, takže ju považujem za svoj veľký koníček.

Neláka ťa odovzdávanie svojich skúseností mladším generáciám?

Mám okolo seba zopár mladých nadšencov, ktorým osobne a rád odovzdávam svoje skúsenosti, beriem ich na ochutnávky, slepé degustácie, kde hodnotíme vína, učíme sa veľa o víne, technologicky si ich preberieme, porovnávame vína… Život someliéra je aj pre mladšiu generáciu veľmi inšpiratívny, teší ma, ak vidím ten záujem, tú iskru a nadšenie pre túto alchýmiu. Úžasné je aj to vzájomné prepojenie s cestovaním, turistikou, tradíciou, gastronómiou, ten ambient vinárskej oblasti je úplne iný, ako keď si otvoríte fľašu rovnakého vína doma v kuchyni.

Ambient vinárskej oblasti je úplne iný, ako keď si otvoríte fľašu rovnakého vína doma v kuchyni.

Čo ťa na tvojej práci najviac baví?

Stále je čo sa učiť, stále sú novinky, ktoré chcem ochutnať, je to pre mňa neverending story. Nemám obľúbené víno, neostávam v komfortnej zóne, pre mňa je pekné to, že vždy ku mne príde niečo nové, spoznávam rôznorodosť a vychutnávam si ju. Mojim klientom radím: „Never drink the same wine twice“ – nikdy nepite to isté víno dvakrát. Ponuka je veľká, objavte tú radosť zo spoznávania nových chutí a vôní, ktorá znásobí gurmánsky pôžitok. Ak sa k tomu pridá štipka vášne, môže z toho byť láska na celý život. 

Never drink the same wine twice.