Ako zvládlo vinárstvo Heimann tohtoročné výzvy?

Ako zvládlo vinárstvo Heimann tohtoročné výzvy?

Ročníkový súhrn od Ági Heimann, Vinarstvo Heimann, Szekszárd Maďarsko

Maďarské vinárstvo Heimann má svoju tradíciu už od roku 1758. Jeho majiteľka sa podelila v krátkom súhrne o svoje radosti i starosti počas tejto sezóny:

Veľkou investíciou roka bola čiastočná výmena našej fermentačnej plochy. Namiesto veľkých drevených kvasných kadí sme z grantových prostriedkov kúpili betónové nádrže. Táto výmena bola v prvom rade prianím môjho syna Zoliho, no aj ja som bola nadšená a plná nádeje!

 

Betónové nádrže vo vinárstve Heimann

Nové betónové nádrže

Projekt si vyžadoval veľmi serióznu prípravu

Pracovali sme na ňom takmer dva roky a našťastie systém výberového konania náš nápad akceptoval. Zoltán strávil veľa pracovných hodín aj organizovaním prevozu (priviesť ho z Talianska domov, potom ho vyniesť hore roklinou v Szekszárde a dokonca ho nejakým spôsobom doviesť z dvora na miesto – to je dosť zložitá úloha, keď každý váži niekoľko ton). ). Veľká udalosť sa konala v júni a prebehla bez problémov aj vďaka profesionalite talianskej partnerskej spoločnosti. Tu treba povedať, že aj finančné zabezpečenie dopadlo nad očakávania a aj maďarská vláda vyplatila podporu vo výbornom tempe, za čo vám tiež ďakujeme.

Potom sme s veľkými nádejami začali zber

Hrozno v letných horúčavách celkom dobre dozrelo, a tak sme koncom augusta začali s prácami. Vtedy sme ešte netušili, že toto všetko potrvá až do konca septembra! Keď počiatočné dobré počasie vystriedalo premenlivejšie a potom priam upršané počasie, museli sme prakticky čeliť tomu, že sme museli všetko bez prestávky vyniesť dovnútra, pretože prichádzali ďalšie a ďalšie dažde. Tu zohral obrovskú rolu náš zrekonštruovaný fermentačný priestor, keďže navýšenie kapacity znamenali aj naše červené betónové vane, ktoré nie sú na poslednom mieste. Takto sme mohli priebežne umiestňovať várky na kysnutie, nikdy sme nemuseli čakať, kým niečo vykvasí a dávať na miesto nové.

 

Podľa môjho názoru, ak budú trendy takto pokračovať a hrozno bude súčasne dozrievať, kľúčovou otázkou pre vinárstva bude dostupnosť dostatočnej fermentačnej kapacity, aby mohli vyrábať víno bez kompromisov.

Teraz sme v tomto smere urobili veľký krok a to je pre budúcnosť upokojujúce.

Ágnes Heimann

Ágnes Heimann – majiteľka vinárstva

 

Naša ponuka vín značky Heimann:

https://wineco.sk/vyrobca/heimann/