BADACSONY – Kráľ balatónskych vrchov

Badacsony sa nachádza vo Veszprémskej župe, na severnom brehu Balatonu, oproti mestu Fonyód na druhom brehu. Je to najvyšší masív (438 metrov) v panve Tapolca, vklinený medzi dva zálivy Balatonu. Vulkanické pohorie ponúka turistom nádherné trasy a fantastické panorámy po celý rok, takže návštevníci, ktorí organizujú programy pri „maďarskom mori“, väčšinou navštívia aj Badacsony. Je to dobrá voľba!

Naši predkovia čoskoro zistili, že toto miesto je dokonale vhodné na pestovanie viniča. Podľa niektorých zdrojov vysadili Kelti hrozno na svahoch kopca už v 4. storočí pred naším letopočtom, Rimania toto ovocie pestovali aj na Hornom Balatone, keďže táto oblasť im veľmi pripomínala stredomorskú domovinu. Dobyvatelia sa síce striedali jeden za druhým, ale víno chutilo všetkým. Kultúra pestovania viniča zdedená z dávnej minulosti sa teda našťastie zachovala a my si stále môžeme vychutnávať jedinečnú chuť miestnych vín.    

Badacsony – dokonalé miesto na pestovanie viniča

LÁSKA NA PRVÝ POHĽAD

Zakladateľ a majiteľ vinárstva Philipp Oser je vynikajúci znalec európskeho vinárskeho sveta, gurmán s dobrým vkusom a vášnivý zberateľ vína. Keď tento švajčiarsky rodák  pred desiatimi rokmi prvý krát navštívil vrch Csobánc, okamžite sa zamiloval do tejto krajiny a jej zvláštnej južanskej atmosféry.  Vrch Csobánc je jedným z najkrajších sopečných pohorí v Maďarsku s mimoriadnymi vlastnosťami a dokonalými južnými svahmi. Počasie je tu zvyčajne trochu veternejšie a noci sú chladnejšie, čo vínam dodáva na výraznej kyslosti.

VINÁRSTVO VILLA TOLNAY

V strede vrchu stál dom, o ktorom netušil, že má svoju históriu… Pôvodná vila bola totiž víkendovým domom známej maďarskej herečky Klári Tolnay. Zažila tu pravý rodinný život so svojou jedinou dcérou Szuszan. Milovala ticho, pokoj, vľúdnu krajinu a nekonečné prechádzky. Philipp Oser, keď budovu v roku 2004 získal,  z úcty k herečke, pomenoval svoje vinárstvo Villa Tolnay.

Klára Tolnay – milovala nekonečné prechádzky v oblasti Badacsony

Philipp Oser a László Nagy teda pracujú na tom, aby sa vinárska oblasť Badacsony dostala na svetovú vinársku mapu.  Zúročujú svoje skúsenosti získané počas študijných ciest a pravidelných degustácií vo Francúzsku a Nemecku. Skúšali odrody a vybrali tie, ktoré sa najviac hodia do tohto prostredia. Stáčajú všetko, čo každý deň vidia a cítia nosom a chuťovými pohárikmi.

My vám, samozrejme ponúkame to najlepšie od týchto vinárskych nadšencov. Pozrite si našu ponuku vín vinárstva Villa Tolnay.

Villa Tolnay – naša ponuka týchto skvelých vín